malumut -
Forside Add meg Om meg Kontakt

Rundtur nord i FemundsmarkaDenne turen hadde jeg gledet meg lenge til. Helgetur nord i Femundsmarka. Jeg og min turkamerat hadde som mål å nå Nedre Muggsjøen før vi satt opp teltet.

Turen startet fra Synnervika kl 1700. Vi gikk innover forbi hyttefeltet og inn imot Langtjønnsbua. På veien dit var det et reinsdyr som fulgte ved siden av oss i 20 min. Den var nokk nysgjerrig på oss. Et vakkert syn og en fin start på turen inn til Femundsmarka.

Etter en og en halv time ankom vi en rasteplass på andre siden av Femund ikke langt ifra Nordvika hvor vi tok veien inn imot Nedre Muggsjøen.

Sekken ved start i Synnervika

Rudolf

Det ble en liten abbor ved første rasteplass

Turen videre fra Nordvika langs elven mugga opp til Nedre Muggsjøen ble en våt opplevelse. Slusene i himmelen åpnet seg og det bøttet ned med regn hele veien opp til Muggsjøen. Harepus viste seg flere ganger iløpet av turen opp til Muggsjøen.

Det var en fin anledning til å teste kamerten min sin Bergans Airojohka Dermizax Jakke imot min Norrøna Falketind Gore-tex Jakke.

Etter flere timers trasking i regn kom vi fram til Nedre Muggsjøen, som var målet for dagen.

Konklusjonen på våre jakker var at Bergans sin jakke var klissvåt og Norrøna sin Falketind jakke var tørr innvendig. Mens Bergans airojohka jakka puster hakke bedre enn Norrøna Falketind.

Det var to slitene karer som hoppet i soveposene å tente på primusen for og varme opp teltet å tørke ting som ble vått. Begge soveposene våre var blitt fuktige på turen.

Hare på stien

Et salig rot i forteltet og kaffe som snart er klar

Morgen ved Nedre Muggsjøen med Vigeln i bakgrunn.

Neste morgen våknet vi til sol og skyer. Turen idag skulle gå Nedre Muggsjøen til Nedre Roastan via Gråvola. Turen startet i fint tempo oppover imot Gråvola.

Jeg hadde hørt at det var mye steiner og tungt over Gråvola til langeggtjønnan, å det hadde de rett i. Så mange store steiner gjorde det tungt med en 30 kilo tung sekk på ryggen.

Nedre Muggsjøen sett ifra sørsiden.

Store steiner over alt over Gråvola

Steinete terreng

Volsjøen

Etter noen timer med kronglete gåing oppå steiner ankom vi Stormyråsen. For en nydelig plass. Ikke nokk med at all steinen tar slutt her, men for en utsikt. Rogen, Store Svuku, Flenskampen , revsjø, Styggsjøan og Femunden glitret i solen.

Rogen og Styggsjøan. Perler i Femundsmarka.

Men vi måtte videre fra Stormyråsen og til langeggtjønnan, hvor vi skulle ha en lengere matpause. Her oppe i Gråvola trengs godt fottøy!

Langeggtjønnan ble en fin opplevelse med strålende sol og vandring imellom to tjønner på en egg som er 10 m bred.

Kl 18.00 var vi framme ved elven Røa. Det ble fort vår camp for kvelden. Slitne etter turen over Gråvola, benket vi oss ned for en vellsmakende middag. Bål, kveldssol og latter ble en fin avslutning på dagen.

Snurring og potetmos. Herlig!

Nyter kveldssolen stappmett.

Etter en god natt søvn, våknet vi til sol i dag å. Dagens etappe var å komme til røosen, hvor båten Fæmund 2 skulle plukke oss opp 14.45.

Vi ankom brygga 2 timer for tidlig, så vi besøkte Røosbua å leste litt i hytteboka.

Dette var første gang på båten for oss begge. En trivelig båttur tilbake til Synnervika ble det.

Bru, ikke langt ifra Røvollen

Fornøyd over elva Røa

Røosbua

Fæmund 2 kommer

 • Hengebrua  Det ble en tur ut i dag å. Mikkel og jeg dro ut for å utforske. Satte oss i bilen å dro avsted uten mål og mening. Endte opp med en 10 minutters kjøretur mot Innover mot Femund. Stoppet på en parkering som det alltid står biler, men jeg har aldri stoppet der før. Vi pakket opp og gikk avsted innover i det ukjente. Etter bare 3 minutters gange krysset vi en hengebru som Mikkel syntes var morro.bekymret så jeg han springe opp på hengebrua å mister nesten balansen av gjyngingen. Hadde han falt så var det en stor fare for at han hadde falt ut i elva... Men det gikk bra den gangen her. Men hjertefrekvensen til pappaen doblet seg raskt der.

  Mikkel før han la på sprang over hengebrua

  Trygt over på andre siden benket vi oss ned for å kaste stein og div i vannet og jeg pakket fram primusen for å koke vann til sjokolade drikken. Mikkel elsker vann. Og jeg er ikke redd for at han skal falle i vannet og bli bløt. Hvis han faller uti vannet og blir bløt og kald, kommer han til å huske det til neste gang, at blir jeg bløt så blir jeg kald. Jeg klarer dessuten ikke å holde han i handen hele dagen uansett. For å bli selvstendig må han gjøre ting alene. Så jeg vill si det er sunt for den unge foreldrene ikke passer på hele tiden, la ungen bli bløt...

  Ellers var det litt regn, men Mikkel koste seg :)

  Snart blir det Rett i koppen Sjokoladedrikk

 • Overnatting ved Langtjønna  Bestemte meg for å dra på en fisketur fredagskvelden. Det var strålende sol, men ikke alt for varmt, noe som faller i smak hos meg. Synes bare det er slit å gå i stekende varme.

  Parkerte bilen ca kl 20:30 ved avløpet til Feragshåen som har blitt mitt faste inngangsport inn til Femundsmarka.

  Solnedgang over Feragshåen

  Turen gikk inn til Langtjønnsbua ved enden av Langtjønna. Bua er et veldig populært rasteplass for kano og fotturister. Den gammle tømmerfløter bua ligger i den populære padleruta mellom Synnervika og Røros.

  Den her gangen som mange andre gang jeg har passert var det kano padlere som satt ved bålplassen å hygget seg. Jeg ville ikke trenge meg på å gikk videre langs østsiden av Langtjønna. Fant en perfekt teltplass ved tjønna.

  Det første jeg gjør når jeg kommer til en teltplass er å samle ved til bålet. Jeg setter ifra meg sekken å går på vedsanking. Etter at flammene tar tak henter jeg vann og begynner å koke vann. Deretter setter jeg opp teltet og når teltet er satt opp er vannet og kaffen klar. Da er det bare og sette seg ned å nyte.

  Teltet er satt opp og snart koker kaffen på bålet

  Det ble ikke så mye fisking. Jeg var rett og slett for sliten til og fiske, orket ikke. Etter en tung uke med mye jobbing, var det mye bedre å slappe av med kaffe og mat. Etter noen timer var det på tide å klyve ned i soveposen å si god natt.

  Neste morgen følte jeg meg helt uthvilt og startet dagen med en nydelig gryte med havregrøt og rett i koppen sjokoladedrikk.

  Frokost ved sengen

  Etter frokost og kaffe måtte jeg ta turen hjem igjen. Dette var ikke en langtur, men den var ment til avslapping og avkobling av hverdagen, noe den lille overnattingsturen klarte.

  Nå får de hjemme en glad og opplagt mann.

 • Les mer i arkivet Juni 2016 Mai 2016 Mars 2016
  hits